ULUSLARARASI ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİ GÜNÜ
Uluslararası Çocukluk Çağı Kanserleri Günü olan 15 Şubat’ta çocukluk çağı kanserleri hakkında farkındalık yaratmak, kanserli çocuklar ve ergenlere, hastalık sonrası hayatta kalanlara ve ailelerine destek sağlamak için küresel bir iş birliği kampanyası yürütülmektedir. Toplumumuzun çocukluk çağı kanserleri hakkında bilgi düzeyinin artması ve söz konusu hastalığın bulgu ve belirtilerinin bilinir hale gelmesi, erken tanı ve tedavi açısından yararlı olacaktır.
Çocukluk çağında ortaya çıkan kanser türleri yetişkinlikte ortaya çıkan kanser türlerinden önemli ölçüde farklılık göstermektedir. Çocukluk çağı kanserlerinin %30’unu lösemiler (kan kanserleri), kalan %70’ini de lenfoma ve solid tümörler (organ ve çeşitli dokulardan gelişen kanserler) oluşturmaktadır.
Erken evrede teşhis edilen birçok çocukluk çağı kanseri yüksek oranlarda tedavi edilebilmektedir. Bu sebeple çocuklarda meydana gelebilecek geçmeyen olağan dışı belirti veya semptomların varlığında vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak doğru olacaktır. Çocukluk çağı kanserleri için uyarıcı olabilecek belirti ve semptomlar şu şekilde sıralanabilir:
· Halsizlik, solgunluk
· İştahsızlık, açıklanamayan ani kilo kaybı
· Kemik ve eklem ağrısı
· Açıklanamayan ateş
· Genellikle kusmanın eşlik ettiği, sık baş ağrısı ve ani görme değişiklikleri
· Burun kanaması, diş eti kanamaları gibi sıra dışı kanamalar ve ciltte morluklar
· Dalak ve lenf düğümlerinde şişlikler
Yukarıda sayılan belirtilerden birçoğunun, kanser hastalığı dışında herhangi başka bir sebepten de kaynaklanabileceği ve aslında bu ihtimalin daha yüksek olduğu unutulmamalıdır.
Çocukluk çağı kanserlerini erken saptamanın en iyi yolu, söz konusu hastalığın olası belirtilerini gözden kaçırmamaktır. Dolayısıyla ebeveynlerin farkındalığının artması hayat kurtarıcı rol oynamaktadır.
Çocukluk çağı kanserlerinin önlenmesi, erken tanı ve tedavi için harekete geçmeliyiz!
Dr. Hüseyin SARIKAYA
İl Sağlık Müdürü