HAREKETE GEÇ UMUT YARAT
#10EylülDünyaİntiharıÖnlemeGünü
10 Eylül tarihi Dünya Sağlık Örgütü’nün işbirliğiyle Uluslararası İntiharı Önleme Derneği’nin bir girişimi olarak 2003 yılından bu yana “Dünya İntiharı Önleme Günü” olarak kutlanmakta olup yapılan faaliyetler ile intihar eğilimi olan kimselerin yardım almalarını kolaylaştırmak ve toplumun bu konudaki duyarlılığının arttırılması hedeflenmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her 3 saniyede bir intihar girişimi, her 45 saniyede bir intihar olayı meydana gelmekte; yılda yaklaşık 700.000 insan intihar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Her intihar girişimi yaklaşık olarak 135 kişiyi derinden etkilemekte, bu da yılda 108 milyon insanın doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenmesine sebebiyet vermektedir. Kültürler arası farklar görünse de intihar davranışı pek çok ülkede başlıca halk sağlığı sorunları içinde yer almakta ve önemli bir ruh sağlığı problemi olarak gündeme gelmektedir.
Uluslararası İntiharı Önleme Derneği tarafından 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü etkinlikleri kapsamında 2023 yılı teması “Harekete Geçerek Umut Yaratmak” olarak belirlenmiştir.
Toplumun bir üyesi, çocuk, ebeveyn, arkadaş, meslektaş veya yaşanmış deneyime sahip bir kişi olarak, intihar krizi yaşayanları veya intihar nedeniyle yakınını kaybedenleri desteklemede hepimiz rol oynayabiliriz. Hepimiz konuyla ilgili anlayışı teşvik edebilir, mücadele eden insanlara ulaşabilir ve deneyimlerimizi paylaşabiliriz. İntiharın işaretlerini tanırsak, intihar ile ilgili doğru bilgilere sahip olursak çevremizde intihar riski olan kişileri erken dönemde fark edebilir ve onlara destek olabiliriz.
- Eğer intihar düşüncesi olduğuna inanıyorsanız bunu kişiyle konuşmaktan korkmayın.
- Yargılamadan, sevecen ve basit bir biçimde kendine zarar verme düşüncesi olup olmadığını sorun.
- İntihar düşünceleri hakkında soru sormak kişinin yardım istemesine ve bu duygularını konuşarak duygusal yükünü boşaltmasına yardımcı olur.
- İntihar fikirlerini konuşma fırsatı bulan kişi intiharın kısır döngüsünden kurtulmuş ve rahatlamış olur.
- Eğer kendine zarar verme düşüncesi varsa O’nu tedavi için hekime danışması konusunda cesaretlendirin.
İntihar riski olduğunu düşündüğünüz bir yakınınız varsa harekete geçin ve ona umut olun.
Dr. Hüseyin SARIKAYA
İl Sağlık Müdürü