Ülkemizin %66’sı 1. ve 2. derece deprem tehlikesi içerisinde yer almakla birlikte; su taşkınları, toprak kayması, kaya düşmesi, çığ vb. diğer doğa kaynaklı afetler ile teknolojik ve insan kaynaklı afetler bakımından yüksek derecede risk yaşayan bir coğrafya üzerinde bulunmaktadır.
Ülkemizde afetselliğin böylesine çeşitli olması ve yoğun yaşanması ciddi sayıda can kayıpları, doğrudan ve dolaylı ekonomik kayıplar ile sosyal ve fiziksel kayıplara yol açmaktadır.
Yurtiçi ve yurtdışında başta deprem olmak üzere olası afetlerde iyi eğitilmiş ve ihtiyaca uygun donatılmış ekipler aracılığıyla en kısa sürede enkaza yönelik medikal kurtarma hizmetlerinin sunulması, hızlı ve güvenli şekilde hasta/yaralı naklinin sağlanması, nakil sonrasında acil tedavi ünitelerinin ve hizmetinin temini ile tüm bu işler için gerekli profesyonel yönetim organizasyonunun oluşturulması amacıyla, Sağlık Bakanlığı Makamının 30.12.2003 tarih ve 5442 sayılı olurlarıyla “Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi” uygulamaya konulmuş ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) oluşturulmuştur.
Bu kapsamda İl Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde çeşitli ünvanlardan oluşan 62 UMKE gönüllüsü sağlık profesyoneli ile ulusal ve uluslararası düzeyde nitelikli sağlık hizmeti sunmaya devam ediyoruz.
Tüm zorluklara rağmen özveri ile bu kutsal görevi yerine getiren değerli UMKE gönüllüsü personellerimizin 7-13 Ağustos Ulusal UMKE Haftasını kutluyor çalışmalarında başarılar diliyorum.
Dr. Hüseyin SARIKAYA
İl Sağlık Müdürü