Hasta hakları, T.C. Anayasası, milletlerarası antlaşmalar, kanunlar ve diğer mevzuat ile teminat altına alınmış bulunan haklar olarak tanımlanmaktadır. Ulusal düzeydeki yasal düzenleme Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi, Hasta Hakları Yönetmeliği, İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi gibi mevzuatlarda yer alır. Ülkemizde, 1998 yılında 26 Ekim “Hasta Hakları Günü” olarak kabul edilmiştir.
Hasta Hakları uygulaması ile ilimiz sağlık kurum ve kuruluşlarında hasta ve hasta yakınları ile sağlık personelinin hasta hakları konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi, hastaların kaliteli sağlık hizmeti alması, sağlık hizmetlerinin desteklenmesi ve güçlendirilmesi hedeflenmiştir.
Bir sağlık kuruluşuna, sağlık hizmeti almak için başvuran herkesin sağlık hizmetlerinden faydalanma, bilgilendirme ve bilgi isteme, ,sağlık kuruluşunu ve personelini seçme ve değiştirme, mahremiyete saygı gösterilmesini isteme, bilgilerin gizli tutulmasını talep etme, tedaviyi reddetme veya rıza gösterme, dini vecibeleri yerine getirebilme hakkı, saygınlık görme hakkı, ziyaret ve refakatçi bulundurma hakkı,müracaat şikayet ve dava açma hakkı, sağlık kurum ve kuruluşlarında güvenlik içinde olmayı isteme hakkı vardır.
Hasta Hakları Uygulamaları, hastalar ve sağlık çalışanlarımız arasındaki iletişimi güçlendirip, verimli ve kaliteli hizmet verilmesini desteklemektedir.
Bu vesileyle personellerimize üstün gayretlerinden dolayı teşekkür eder, hastalarımızın 26 Ekim Dünya Hasta Hakları Gününü kutlarım.
Dr. Hüseyin SARIKAYA
İl Sağlık Müdürü