14-20 Mart Tuza Dikkat Haftası
Yapılan çalışmalarda fazla tuz tüketiminin sağlığımıza zarar verebileceği; kalp krizi ve felç vb. nedenlerle istenmeyen ölümlere yol açabileceği kanıtlanmıştır. Bu nedenle tuzun azaltılması dünya çapında halk sağlığını iyileştirecek, uygun maliyetli bir strateji olarak kabul edilmektedir. Bakanlığımız tarafından da Tuz Azaltma Programı uygulanmakta “daha az ama iyotlu tuz” kullanımı için çalışmalar yapılmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü günlük kişi başı tuz tüketimini 5 gramın altında olmasını önermektedir ve bu miktar bir tatlı kaşığına denk gelmektedir. Kökeni ve adı ne olursa olsun (deniz, kaya vs.) sofra tuzu sodyum klorürdür ve fazlası kalp hastalıkları riskini artırır. Yapılan çalışmalar; diyetle alınan tuzun 10 gr dan 5 gr’a düşürülmesiyle kalp ve damar hastalıkları riskinin yüzde 17 oranında azalabileceğini göstermektedir.
Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu (sodyumu) da kapsamaktadır.
Ev yapımı yemeklere lezzet katmanın tek yolu büyük bir tutam tuz gibi görünebilir, aslında yiyeceklerimizin daha lezzetli olmasını sağlamanın pek çok başka yolu vardır.
Bu bağlamda 2022 yılı Tuza Dikkat Haftasında daha az tuz kullanmana yardımcı olacak basit ipuçları sunuluyor. Örneğin:
- Yemeklerde tuz yerine; limon, maydanoz, dereotu, soğan, sarımsak, sirke ve çeşitli baharatlar gibi diğer lezzet arttırıcıları kullanmak.
- Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulamak.
- Yüksek miktarda tuz içeren besinleri daha az tüketmek.
- Yemekleri hazırlarken, pişirirken ve tüketirken daha az tuz kullanmak.
#Tuz Alışkanlığımızı Değiştirelim!
Her yıl olduğu gibi bu yıl da tuz azaltma konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla değerlendirilen 14-21 Mart Tuz Farkındalık Haftasında, tuz alışkanlığını azaltarak sağlığımızı iyileştirmek için herkesin uygulayabileceği basit ve etkili bir tema seçilmiştir. ‘Tuz Alışkanlığımızı Değiştirelim’!
Bireylerin her gün yediği tuzun dörtte üçü zaten paketlenmiş ve hazırlanmış gıdalardadır. Bu tüketici tarafından ortadan kaldırılamaz, bu nedenle insanlara daha az tuz yemelerini söylemek, besin içerikleri tuz ile kaplıyken çok da etkin bir önleme yöntemi olmamaktadır. Bu nedenle özellikle gıda endüstrisinin tuz azaltma politikaları önem taşımaktadır. Bakanlığımızca yapılan protokoller gereği paketli gıda endüstrisi ve lokantacılar tedrici olarak tuz azaltmayı hedef olarak belirlemişlerdir. Bu yıl, hepimizin daha uzun ve daha sağlıklı yaşayabilmemiz için tüm yiyecek endüstrisinden yüksek tuz kullanım alışkanlıklarını bırakmalarını istemeyi, takip etmeyi tüm toplum ve politika düzenleyiciler olarak görev hâline getirmeliyiz
Hüseyin SARIKAYA
İl Sağlık Müdürü