Doğumsal veya sonradan olan sebeplerden dolayı tıbbi olarak düzeltilemeyecek şekilde görme keskinliğinde anlamlı azalma olan ve bu nedenle yaşamını desteksiz sürdüremeyen kişiler 'Görme Engelli' olarak tanımlanır.
1921 yılında Londra'da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısı, dış dünyanın kendisini fark etmesi ve dikkat çekmesi için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931′de Fransız Körler Örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır ve bu simgeyle beraber Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri ‘Beyaz Baston Körler Haftası’ olarak kabul edilmiş, yapılan etkinliklerle göz sağlığının önemi vurgulanmaya ve görme özürlü kişilerin sorunlarına dikkat çekmeye çalışılmaktadır.
Beyaz baston görme özürlü için bir bağımsızlık ve güvenlik sembolüdür. Her koşulda ona rehberlik eden bir arkadaş gibidir.
Göz sağlığını koruyarak sonradan oluşabilecek görme kaybının önüne geçilebilir. Özellikle periyodik göz kontrollerinin yapılması, birçok göz hastalığının önlenmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacaktır.
Hepimiz birer engelli adayıyız. Bu nedenle görme engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak, problemlerini çözmek, onlara sahip çıkarak sorunlarına ortak olmak insani görevimizdir.
Sadece bu hafta değil her zaman yanlarında olup, önlerindeki engelleri kaldırmanın toplumsal bir görev olduğunu unutmamalıyız.
Bu duygularla, öncelikle müdürlüğümüz bünyesinde çalışan görme engelli personellerimizin ve tüm engelli kardeşlerimizin Beyaz Baston Görme Engelliler haftasını kutluyor,esenlikler diliyorum.
Tohum toprağa, engelli topluma emanettir.
Dr. Hüseyin SARIKAYA
İl Sağlık Müdürü