Kurban Bayramı’nda sağlıklıbeslenebilmekiçin neler yapılmalıdır?
» Et, çok yüksek protein içermesi sebebiyle mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Dolayısıyla kurban kesildikten sonra etler dış ortamda ve oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemelidir.
» Kurban edilen hayvan sağlıklı olsa dahi, kesimden çok kısa bir süre sonrakas ve iç organlarda mikroorganizmalar üremeye başlar. Bu nedenle etler ve sakatatlarkesinlikleçiğveyaazpişmişbirşekildetüketilmemelidir.
» Yaşa, yapıya ve sağlık durumuna göre değişmekle birlikte, bir insanın günde ortalama50ila100gramproteinihtiyacıbulunmaktadır.İhtiyaçtanfazlaet tüketmek böbrekleri yorar, bu nedenle günlük alınan et miktarına dikkat edilmelidir.
» Buzlukta saklanan etler oda sıcaklığında değil, buzdolabında (yaklaşık +4˚C) çözdürülmelidir. Çözdürülen etler asla tekrar dondurulmamalıdır.
»Etin içindeki vitamin ve mineral kaybını önlemek amacıyla et pişirme tekniği olarak kızartma yerine haşlama veya fırınlama tercih edilmelidir.
» Et, demir yönünden oldukça zengin bir besindir. C vitamini ise demirin vücuttanemiliminiartırmaktadır.Bunedenlekurbanetinitazedomates,biber, maydanoz,limongibiCvitaminibakımındanzengingıdalarlabirliktetüketmek gerekir.