9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü
07 Şubat 2020

9 Şubat tarihi, sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak amacıyla ülkemizde “Sigarayı Bırakma Günü” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tütün kullanımı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlanmakta ve doğum öncesi dönemden başlayarak, insan yaşamının bütün evrelerinde ölüme kadar götüren pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır. Tütünle mücadelede sağlanan başarı ile kanserler başta olmak üzere pek çok kronik hastalık, bunlara bağlı sağlık ve yaşam kayıpları önlendiği gibi tedavi masrafları, iş gücü kayıpları gibi ekonomik kazançlar da sağlanmaktadır.

Vatandaşlarımızın tütün ürünü kullanmadığı halde tütün dumanına bağlı pasif maruziyetini önlemek, temiz hava soluma hakkını korumak amacıyla ülke genelinde 7 gün 24 saat denetim yapıyoruz. Denetim ekiplerimiz tarafından, rutin denetimlerin yanı sıra “Alo 184 Tütün İhbar Hattı” ve “Yeşil Dedektör” mobil uygulaması üzerinden gelen ihbarlara yönelik de denetimler yapılmaktadır.

Bu denetimler sırasında denetim görevlilerinin kendi bölgelerindeki işletmeler tarafından zaman içerisinde tanınması, baskılara maruz kalmaları nedenleriyle denetim sisteminin geliştirilmesine yönelik yeni çalışmalar hayata geçirildi ve iller arası çapraz denetim modelinin uygulanmasına başlandı.

Vatandaşlarımız, Çankırı Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurmaları durumunda sigara bırakma ilaçlarından ücretsiz yararlanacaktır.

Ayrıca, Bakanlığımızın “Alo 171 Sigara Bırakma Hattı”  aranarak destek alınabilmektedir.

“9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü”nde sizi sigarayı bırakmaya davet ediyor, DUMANSIZ VE SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ temennisi ile sigarasız sağlıklı günler diliyoruz.

.

Dr. Hüseyin SARIKAYA