KEYİFLE YAŞ ALIYORUZ
15 Ekim 2019

  KEYİFLE YAŞ ALIYORUZ
   
Yaşlılara hak ettikleri değerin ve saygının gösterilmesi amacıyla, 1990 yılından itibaren   01 Ekim Dünya Yaşlılar Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.Müdürlüğümüzce “Keyifle Yaş Alıyoruz” sloganı ile yapmış olduğumuz program kapsamında , Çankırımıza, insanımıza  ve sağlık teşkilatımıza büyük katkıları olan Sayın Op.Dr. Necdat BAĞLAR ve  çocukluğundan itibaren bütün ömrünü Çankırı’da geçirmiş Çankırı’nın yaşayan tarihi olan, bir çok insanın hayatında iz bırakmış Çankırı Sultan Süleyman Camii (Büyük Cami)  emekli imamlarından hafız Hidayet ÖZKAN’ı  ziyaret ederek , uzun yıllar hareketli ve sağlıklı yaşamanın sonucu  keyifli yaş alma üzerine kendileriyle verimli bir  sohbet gerçekleştirdik.

Hidayet ÖZKAN kimdir.

  Ben Çankırı Merkez Çayırpınar Köyü Nüfusuna kayıtlıyım.  Eşim  vefat etti  4 çocuğum var . Hafızlık eğitimimi Çankırı Merkezde Buğday pazarı  camisinde  görevli  Ahmet COŞKUNER hocamdan aldım. Ve Sultan Süleyman camii (Büyük camii) de önce müezzinlik sonrada imamlık görevimi yürüttüm emekli oldum.Çocukluğum gençliğim ve bu yaşıma kadar tüm ömrüm Çankırı'da geçti.

Eski Çankırı ile ilgili söyleyecekleriniz nelerdir.

   Biz imam olduğumuz  için  halkın içinde sürekli bulunurduk. Çankırı'nın  eski örf ve adetlerini   gayet iyi bilirim. Sünnet düğünleri genelde evlerde evlerde yapılır bir oda tamamen bindallı, halı ve diğer işlemelerle süslenir.  Kazanlarda takım yemekleri  pişer. Sünnetci  Necati  abi vardı  oda aynı gün sünneti yapar bu arada bizde başka bir odada mevlidimizi okurduk .Düğünlerimiz  davetlerimiz hepsi  çok güzel ve anlamlı idi.

 Nüfusu çok az gelişmemiş bir şehir olmasına rağmen  herkes birbirini tanır ve fakire fukaraya yardım edilir aileler zor işlerinde birbirlerine yardım ederlerdi. Herkes birbirinin malını  çocuğunu gözetir korurdu. Bir evde  yada komşuda cenaze olduğunda televizyon radyo uzun süre açılmaz yüksek sesle bile gülünmezdi.  Çok güzel günlerdi. Gerçekten Çankırı  halkı çok cömertti  yardımseverdi. Şimdide Çankırı'da çoğu örf ve adetlerimiz devam ediyor.

 Çalışma hayatınız ile ilgili neler söyleyebilirsiniz

   37 yıl aktif olarak görev yaptım. Hakkı ile yaparsan  İmamlık mesleği sanıldığı kadar kolay değildir. Sadece namazı kıldırmakla olmuyor. Bizim zamanımızda imamlar önderlikte yaparlardı yaşamına giyimine hareketlerine dikkat etmek zorundaydın.  Kimin kız istemesi var ordasın, düğün yapılacak sünnet yapılacak cenaze var hasta var vs her zaman cemaatinin yanında olmak zorundasın.Ayrıca ben Çankırı'nın en tarihi ve önemli bir camiinde görev yaptım. Cami çevresini temiz tutmaya çalışmak   tarihi  canlı tutmaya çalışmak için çok uğraştım.Sultan Süleyman camiine çok emek verdim. Ayrıca Çankırı Müftülerinden Seyfullah KOTANOĞLU vardı. Müftümüzde Çankırı'ya çok hizmet etti mezarına uğrarım..  Kurumlar emekli olan  personellerini unutmamalı zaman zaman  ziyaret  edip tecrübelerinden yararlanmalılar.Bu da emekli personele  hayat enerjisi vermektedir.

Sağlıklı Yaşamın sırrı nedir sizce 

   Benim  hayatım her zaman hareketli geçmiştir.  Hala eşimin dostumun iyi ve kötü günlerini takip eder  ziyaretlerde bulunurum.. Kitap  okumayı  ve  Kuran okumayı hiç ihmal etmem . Kendime değer veririm. Sağlıklı beslenir  hareketli yaşarım Bence sağlıklı yaşamın sırrı Hareketli bir yaşamdan geçiyor. Bu arada  bana zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.



Op.Dr.Necdet BAĞLAR (Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

  • Necdet bağlar Kimdir.
  • Çankırı'nın seçkin ailelerinden olup evli ve 2 çocuk babasıyım  ilkokul ortaokul ve liseyi Çankırı'da bitirdikten sonra  İstanbul  Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. Uzmanlığımı Ankara  Dışkapı SSK  Hastanesinde   tamamlayarak  Çankırı'da doktorluk görevine başladım.  Kadın Doğum Uzmanı olarak  görev  yaparken  Uzun yıllar Çankırı Devlet Hastanesi Başhekimliği zaman zaman İl Sağlık Müdürlüğü görevlerinde bulundum  2005 yılında yaş haddinden emekli oldum .Yaş haddi  olmasa idi uzun yıllar daha çalışabilirdim. Sanırım yaş haddinden emekli olan nadir Kadın Doğum Uzmanlarından biriyimdir.

    Doktorluk Özellikle Kadın Doğum Uzmanlığı  görevini kendi isteğinizlemi seçtiniz.

  • Doktorluk mesleğini kendi isteğimle seçtim Ancak Kadın Doğum Uzmanı olmayı  hiç istememiştim. Ankara'da  Dış Kapı  Hastanesinde   acil serviste görev yaparken Gelen riskli bir gebeye dış gebelik teşhisi koyduktan sonra hocalarımın yönlendirmesiyle Kadın  Doğum Uzmanı oldum.

  • Kadın Doğum Uzmanı olmaktan dolayı memnunmusunuz.  Karşılaştığınız zorluklar nelerdir. Görevimi çok severek yaptım .Ancak dönemde Çankırı'da hastanelerimizde  malzeme ve ambulans sıkıntıları  yaşadığımızdan  doktor sayısı çok az olduğundan  mesai mevhumu olmadan  gecemizi  gündüzümüze katarak çalışmamız gerekiyordu. Yemek yerken 5 kez vakaya gittiğim olmuştur. Ancak ben benimle çalışan ebe ve hemşirelerimi  bir asistan gibi yetiştirmiştim çok tecrübeliydiler ve yükümü çok hafiflettiler. Hepsinden Allah razı olsun haklarını helal etsinler. Şimdi sağlık teşkilatı çok iyi  ambulans helikopterler bile var malzeme temini çok kolay. Doktor sayımız her geçen gün artıyor.

  • Hatırlayabildiğiniz  kadarıyla Çankırı'ya yaptığınız hizmetlerden  bahsedebilirmisiniz.

    Hastanede başhekimlik   yaptığım yıllarda doktor olarak gecemizi  gündüzümüz  olmadan çok hizmetlerde bulunduk. Ayrıca  İlçe Hastaneleri,  Eldivan ve Yapraklı Sağlık Meslek Liseleri , Çankırı  Merkezdeki Sağlık Meslek Yüksek Okulları sağlık müdürlüğü yaptığım yıllarda açılmıştır. Yine Sağlık Müdürlüğüm zamanında  ilimiz ve köylerinde guatır vakasıyla çok sık karşılaşılıyordu. Hatta 1 yaşındaki çocuklarda bile  guatır tesbit edilmişti. Sağlık Bakanlığımızla başlatmış olduğumuz proje kapsamında  ilimizde guatır taramaları yapıldı . Tedavi süreci başarıyla tamamlandı ve halkımızı iyotlu tuz kullanmaları için bilinçlendirdik.  1990 lı yıllarda dönemin Üniversite yöneticilerinden Prof.Dr.  Sebahattin BALCI ile birlikte ilimize Tıp fakültesi kurulması için çok mücadele ettik ancak başarılı olamadık

    Yeni doktorlarımıza tavsiyeleriniz nelerdir.

    Fakülte bitirmek yada uzmanlık yapmakla doktor olunmuyor.  Önemli olan doktorlarımızın meslek hayatında tecrübe kazanmaları .Diploma insanı doktor  yapmaz üstüne tecrübe eklenmeden hekim olunmaz. Bütün sağlık camiamıza buradan Sağlıklı başarılı bir ömür geçirmelerini diliyorum

  • Son olarak söylemek  istedikleriniz  nelerdir.

  • Sağlıklı ve uzun ömürlü yaşamanın sırrı hareketli yaşamdan gelir. Ben hergün sabah kızımın eczanesine gelir  burada gelen hastalara danışmanlık yaparım, kitap okumayı severim .Hayatla barışık yaşıyorum.Beni hatırladığınız  için teşekkür ederim  diyerek söyleşimize   son verdik. Bizde sayın Op Dr. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Necdet BAĞLAR’ a   teşekkür ediyor  Uzun ve Sağlıklı ömür diliyoruz. 

  • N (1).JPG
  • Söyleşi_Ek_3d48e127-4d78-46d8-80ea-6684ac2eaba8.JPG
  • Söyleşi_Ek_4791cc7a-7521-468b-a23a-2a4d606225ef.JPG
  • Söyleşi_Ek_597181d0-967e-4719-ad4f-e32418022c8c.JPG
  • Söyleşi_Ek_8c2f7f4b-360e-49be-9e0a-6927c9b050e6.JPG
  • Söyleşi_Ek_9cc15f4c-e8af-490d-b749-e9f426af58ed.JPG
  • Söyleşi_Ek_ae76c35c-0795-4581-a6eb-e217b396111f.JPG
  • Söyleşi_Ek_e8e9e980-2c61-4906-b3fc-f98c56d2c686.JPG
  • Söyleşi_Ek_f631ce00-fe04-47d4-b8cb-fdf5c928e7a9.JPG