Çankırı Devlet Hastanesinde Hizmete Sunulan Yeni Cihazlar
12 Ocak 2022

Çankırı Devlet Hastanemizde hastalarımıza daha kaliteli ve daha teşekküllü hizmet sunmak, teşhis ve tedavilerini yerinde sağlamak, il dışı sevklerine son verebilmek adına ilk başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere Sayın Milletvekillerimizin, idari amir ve müdürlerimizin destek ve çabalarıyla alınan tıbbi cihazlarımız kurulmuş olup, ÇANKIRI mızın hizmetine sunulmuştur. Sağlık dolu günlere vesile olmasını dileriz.

-ANJİYO ÜNİTESİ

İlimizde uzun yıllardır eksikliği hissedilen, hastalarımızın teşhis için başka illere sevk edilmesi durumunda kalınan  KORONER ANJİYOGRAFİ ÜNİTESİ hizmet vermeye başlayacaktır.

Kalp damar hastalıklarının teşhisinde kullanılan anjiyo, ani kalp krizlerinde hayat kurtaran bir tetkik yöntemidir. Kalbe giden damarlardaki problemi gösteren anjiyo işleminin sonucuna göre tedavi planlaması yapılmaktadır.

-TOMOGRAFİ

Mevcut Bilgisayarlı Tomografi  cihazlarına ek olarak 16 kesitli ‘Canon Aquilion Lightning TSX-035A’ marka Tomografi cihazımız hizmet vermeye başlayacaktır.

-GÖZ LAZER CİHAZI

Carl Zeiss Marka Nanometre yeşil pattern lazer (Göz Lazer ) cihazı hizmete başlamıştır.

Lazer işlemi;  Retinanın vasküler hastalıklarına bağlı (diyabet, hipertansiyon gibi) makula (sarı nokta) ödemi veya tıkalı damar alanlarının tedavisinde, retinal yırtıklar ve retinada yırtığa sebep olabilecek periferik dejenerasyonlarda uygulanır.

-GÖZ ANJİYOGRAFİ CİHAZI

Topcon TRC-5550DX marka Fundus Floresan anjiyografi cihazı (Göz anjiyografi) hizmete başlamıştır.

Fundus floresan anjiyografi (FFA) retina damarlarını etkileyen şeker veya tansiyona bağlı göz damar kanamaları ve tıkanıklıkları, sarı nokta hastalığı, göz içi tümörleri gibi pek çok hastalıkta tanı konmasında yardımcı olan bir tetkiktir.

-ESWT CİHAZI

Fizik tedavi ünitesine ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy, Vücut dışı şok dalga tedavisi) cihazı hizmet vermeye başlamıştır.

ESWT’ nin yaygın kullanım alanları topuk dikeni, aşil tendiniti, plantar fasiit, kalsifik omuz tendiniti, tenisçi ve golfçü dirseği gibi durumlardır. Bunların yanı sıra kaslardaki ağrılı tetik noktaların, diğer tedavilere yanıt vermeyen dirençli kas spazmlarının ve kronik tendon zorlamalarının tedavisinde de kullanılabilmektedir.

-ENDOVİZYON SİSTEMİ

KBB ameliyatlarında kullanılmak üzere STORZ marka endovizyon sistemi kurulup hizmete başlamıştır.

Endovizyon kulesi kamera sisteminin dahil olduğu, detaylı ve kaliteli görüntülemenin yapıldığı cihazdır. Ameliyathane şartlarında yapılan endoskopik sinüs işlemleri, kulak ameliyatları, sinüs cerrahisi, nazal polip cerrahisi, larenks muayenesi ve biyopsi alınması, burundan yabancı cisim çıkarılması ve burun kanamasına müdahale işlemlerinde kullanılmaktadır.

-EMG CİHAZI

Mevcut cihazımıza ek olarak Dantec keypoint marka 4 Kanallı yeni EMG cihazı kurulumu gerçekleştirilmiş olup hizmet vermeye başlamıştır.

Nörologlar tarafından sıklıkla başvurulan EMG pek çok sinir ve kas hastalığının tanısında ve takibinde kullanılan cihazdır.

-EFORLU EKG CİHAZI

Mevcut EFOR cihazına ek olarak GE Healthcare Case Model Eforlu EKG cihazı kurulmuş olup hizmete başlaması planlanmaktadır.

Efor testi, kalp damar hastalıklarının teşhisi ve tedavinin takibi için kullanılan önemli araçlardan birisidir.Pozitif sonuç çıkan hastalarda medikal tedavi ya da koroner anjiyografi işlemi planlanır. Ayrıca kalp krizi geçirip anjiyografik ve medikal olarak tedavi edilen hastaların süreç içerisindeki fonksiyonel ve efor kapasitelerini ölçmek için kullanılmaktadır.

-EEG CİHAZI

Mevcut kullanılan cihaza ek olarak Arc-esstentia marka 32 kanallı EEG cihazı hizmet vermeye başlamıştır.

EEG testi, beyindeki elektriksel dalgalanmaların cihaz yardımı ile ölçülmesi yoluyla beyin fonksiyonları hakkında fikir sahibi olunmasını sağlayan bir testtir. Epilepsi veya diğer beyin bozukluklarını saptamakta sıklıkla kullanılır.

-USG RENKLİ DOPLER

Mevcut USG cihazlarına ek olarak Samsung marka Üst Düzey USG (Renkli Doppler ) cihazı hizmet vermeye başlamıştır.

Ultrasonografi, bir tıbbi görüntüleme yöntemi olup ses dalgaları yardımıyla vücudun iç kısmında yer alan doku ve organların genel hatlarıyla görüntülenebilmesini sağlar. Birçok hastalığın teşhisinde, bazı hastalıkların ise girişimsel yöntemlerle tedavilerinde önemli bir payı mevcuttur. Özellikle gebe kadınlar ve kronik hastalıkları bulunan kişiler başta olmak üzere birçok kişiye sağlık taramaları için düzenli olarak bu tetkik yapılır.

-GÖZ ULTRASONOGRAFİ BİYOMETRİ CİHAZI

Göz Ultrasonografi biyometri (Temassız/Nonkontak)/ IOL Master 500 cihazı kurulmuş olup hizmet vermektedir.

Şeker hastalığına bağlı göz arka hemorajisi (göz içi hemoraji), retina dekolmanı tespiti, katarakt kontrolü ve lens numarası ölçülmesi (katarakt ameliyatı öncesi) durumlarında kullanılır.