Sağlıklı beslenme ve diyet polikliniğimiz hizmet vermeye devam ediyor..!
23 Eylül 2019

1:Obezite nedir ve neden oluşur?

Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı yağ birikmesidir. Sağlıksız beslenme ve yeme alışkanlıkları, fiziksel hareketin az olması, psikolojik, metabolik,  hormonal sorunlar ve genetik faktörler obeziteye neden olabilir.

2:Obezite tanısı nasıl konulur?

Kişi sağlıklı beslenme ve danışmanlık birimimize geldiğinde boy, kilo ve bel çevresi ölçülür. Bu ölçümlere göre kişinin beden kitle indeksi hesaplanır. Beden kitle indeksi 25’ in üzerindeyse hafif kilolu 30 ‘un üzerindeyse obezite olarak tanımlanır.

3:Obezitenin neden olduğu sağlık sorunları nelerdir?

Obezite başlıca insülin direnci, tip 2 diyabet, hipertansiyon, kolesterol ve lipid yüksekliği, kalp-damar hastalıkları, safra kesesi hastalıkları,menstruasyon düzensizlikleri,uyku apnesi,solunum bozuklukları ,kemik ve eklem problemleri ,ruhsal sorunlar gibi birçok hastalığa neden olabilir.

4:Diyetisyen kimdir ve ne iş yapar?

Diyetisyen, sağlıkla ilgili herhangi bir yüksek öğretim kurumunun en az 4 yıllık (bir yıl hazırlık ile 5 yıl) beslenme ve diyetetik eğitim-öğretim programını tamamlayarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir. Diyetisyen menü planlama, kişiye ve hastalığa özel beslenme programı oluşturma, toplumu sağlıklı beslenme ve diğer konular hakkında bilinçlendirme gibi birçok konuda görev yapmaktadır.

5:Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışmanlık Birimine nasıl başvuru yapılır?

Danışmanlık birimimize gelerek diyetisyenden randevu alabilirsiniz. Gerekli tahliller istendikten sonra randevu saatinizde ilk görüşme yapılır sonrasında kontrol randevusu verilerek danışan takibe alınır.

6:Danışmanlık biriminde hangi ölçümler yapılmaktadır?

Sağlıklı beslenme ve obezite danışmanlık biriminde kilo, boy ve bel ölçümünün yanı sıra bilimsel vücut analizi yapılmaktadır. Bu analiz sonucunda danışanın yağ oranı ve ağırlığı, kas ağırlığı, kemik mineral ağırlığı, protein ağırlığı, sıvı ağırlığı, bölgesel kas ve yağ ağırlığı, ideal kilo, obezite derecesi metabolizma yaşı, bazal metabolizma hızı ve iç organlar çevresi yağlanma oranına bakılmaktadır.

     7:Bu süreç nasıl işliyor?

         Danışanın kan sonuçları değerlendirilir, besin tüketim kaydı alınır ve ölçümleri yapılır. Tüm bu bilgiler eşliğinde danışana özel beslenme programı oluşturulur daha sonrasında danışan belirli aralıklarla takibe alınır ve kilo kontrolü sağlanır.

     8:Zayıflama programı yapılırken gözlemlenen genel hatalar nelerdir?

Danışanlarda ekmek yemezsem, az yersem, öğün atlarsam kilo verebilirim düşüncesi olabiliyor oysa bu durum bazal metabolizma hızını yani vücudun çalışma hızını yavaşlatıyor ve kişinin daha az kilo vermesine veya kilo vermesinin durmasına neden oluyor. Aynı zamanda düşük kalorili beslenmek yani çok az yemek kas kaybına neden olabiliyor. Diyetimi zayıflama ilaçları, bazı bitki çayları ile desteklemeliyim ki hızla kilo vereyim düşüncesi de bilinçsiz ilaç ve bitki çayı tüketimine ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

     9:Kilo verme programı dışında başka hangi programlar uygulanır?

     Danışmanlık birimimizde kilo alma programı, diyabette beslenme tedavisi, kalp ve damar hastalıklarında beslenme tedavisi, gebelik ve emziklilik döneminde beslenme programı verilmektedir.

     10:Hangi yaş grubuna bakılmaktadır?

Danışmanlık birimimizde 18 yaş üzeri vatandaşlarımıza hizmet verilmektedir.

      11:Çankırı Sağlıklı beslenme ve obezite danışmanlık biriminde ne kadar kişiye hizmet verilmiştir?

Danışmanlık birimimizde 2019 yılı itibariyle 304 yeni danışan olmak üzere 1128 danışmanlık hizmeti verilmiş olup; 2017 yılından itibaren  toplamda 2162 danışmanlık hizmeti verilmiştir.

     12:Bu çalışmalar sonucu hedeflenen nedir?

Bu çalışmalar sonucu Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında obezite oranlarının düşürülmesine yönelik obez hasta sayısının azaltılması,kronik hastalıklarla mücadele ve sağlıklı yaşam biçiminin geliştirilmesi hedeflenmektedir.