31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü
30 Mayıs 2019

  31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

    Tüm dünya ülkelerinde, her yıl 31 Mayıs "Dünya Tütünsüz Günü" olarak kutlanır. Sigara alışkanlığı önlenebilir bir hastalıktır ve toplum sağlığını sarsan temel bir nedendir.
Her yıl 100.000 insanımızı kurban verdiğimiz, tüm kanser ölümlerinin 1/3'inin nedeni olan, buna rağmen 17 milyon kişinin sigara tüketicisi olduğu ülkemizde sigara tüketimini azaltmak ve sigaranın zararlarını anlatabilmeye yönelik olarak "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" etkinlikleri yapılmaktadır.
Bilindiği gibi sigara kullanımı, halk sağlığı için ciddi sonuçları olan küresel bir sorundur. Sigara tüketiminin ve sigara dumanına maruz kalmanın; ölüme, hastalıklara ve sakatlıklara neden olduğu, yüksek düzeyde bağımlılık yapan tütün ürünlerinin farmakolojik olarak aktif, zehirli ve kanserojen olduğu bilimsel bir gerçektir. İçinde 50’den fazla kanser yapıcı, 4.000’den fazla kimyasal madde bulunan sigara,  kanserin başlıca tetikleyicisidir.

     Sigara başta akciğer kanseri olmak üzere, gırtlak, yemek borusu, ağız boşluğu, yutak, idrar yolları, böbrek, pankreas, idrar kesesi, karaciğer, servis ve kan kanseri görülme sıklığının artmasına neden olur.

     Akciğer kanserinin %90’ı sigaraya bağlıdır ve akciğer kanseri diğer tüm kanserlerin toplamı kadar insanın ölümüne neden olmaktadır.

Sigara, kanı pıhtılaştırdığından damar çeperlerini kalınlaştırır. Bunun sonucu damar sertliği ve yüksek tansiyon oluşur. Bu oluşum; göz, beyin, kalp, karaciğer, böbrek başta olmak üzere bütün damarlarda çatlama, yırtılma ve tıkanmalar yapar. Kan dolaşımı yavaşlar, nabız sayısı artar, solunum yetmezliği görülür.

Sigara içerek sadece kendimize değil,  sevdiklerimize ve çevremizdeki insanlara zarar verdiğimizi unutmamalıyız. Pasif içiciler sigara içen kişilerin yanında durarak 3700 çeşit kimyasal gazdan zarar görmektedirler. Her yıl binlerce pasif içici sigara dumanının verdiği zararlardan dolayı hastalanarak hayatını kaybetmektedir. Sigara içmeyen akciğer kanserli hastaların 1/3’ü sigara içen bir kişi ile yaşamaktadır, yani pasif içicidir. Sigara içmeyenlerde görülen akciğer kanserlerinin %17’sinin nedeni çocukluk çağı veya erişkin dönemdeki pasif içiciliktir.

"Sağlık İçin Sigarasız ve Hareketli Yaşam"

Sigaraya karşı savaş kanserlerin %30’unu yok edecektir.

Sigara ile hem kendinizi hem geleceğinizi yok etmeyin

                                                                                                                                                                 Op.Dr.Hüseyin KESKİN
                                                                                                                                                                       İl Sağlık Müdürü