9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
08 Şubat 2019

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Birçok insan her yeni yıla hatta her haftaya “Bu kez sigarayı kesin bırakıyorum” diye başlıyor. Sigara günümüzde önde gelen ölümcül hastalıkların, önlenebilir nedenlerinin başında geliyor.

Sigara, nargile, pipo içme veya dumanının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturur. Tütün ürünlerinde 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Esas bağımlılık yapan madde nikotindir. Koklanarak burundan çekilen ya da çiğnenen dumansız tütünler de nikotin kadar yüksek düzeyde zehir içermektedir.

Yol açtığı sağlık sorunları nelerdir?

• Kalp ve damar hastalıkları
  • Bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıkları ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)
  • Damarlarda tıkanma ve buna bağlı felç
  • Midede gastrit, ülser ve mide kanseri
  • Ciltte sararma, kırışıklık, cilt kanseri
  • Ağız kokusu ve dişlerde sararma
  • Gebelikte sigara içilmesi erken doğuma ve buna bağlı olarak çeşitli gelişim bozukluklarına, doğum sonrası ise sütün kesilmesine yol açar.

Pasif İçicilik

Pasif içici, sigara kullanmayan ama sigara dumanına maruz kalan kişidir. Tütün dumanına maruz kalmak kanser, kalp hastalıkları ve KOAH gibi birçok hastalığa neden olmaktadır. Çocuklar tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassastırlar. Tütün dumanına sadece 30 dakika bile maruz kalmak, uzun süreli sigara kullanıcılarında beliren fiziksel etkiler gibi etki göstermektedir.

Evde ebeveynin sigara içmesiyle;

• Çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş olur.
    • Bebekler hastaneye başta astım ve solunum yolu  enfeksiyonları  olmak üzere normalin 3 katı kadar daha çok başvurur.
    • Ani bebek ölüm riski 2,5 kat artar.
    • Eşi sigara içen bireylerin akciğer kanseri riski 2 kat artıyor.
    • Eşi sigara içenlerde kalp hastalığı riski 2 kat artar.

Sigarayı Bırakmak Mümkün!

Sigara bırakma tedavisinde davranış danışmanlığı ve ilaç tedavisi büyük önem taşımaktadır. İlaç tedavisinin amacı, sigaranın bırakılmasını izleyen dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunu gidermektir. Bu ilaçlar doktor tarafından reçeteli olarak verilmektedir. Bunun dışında bir sağlık uzmanına başvurmadan satılan sigara bırakma ürünlerine itibar etmeyiniz.

Vatandaşlarımız, Çankırı Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurmaları durumunda sigara bırakma ilaçlarından ve nikotin bantlarından ücretsiz yararlanacaktır.

Ayrıca, Bakanlığımızın “Alo 171 Sigara Bırakma Hattı”  aranarak destek alınabilmektedir.

“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü”nde sizi sigarayı bırakmaya davet ediyor, DUMANSIZ VE SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ temennisi ile sigarasız sağlıklı günler diliyoruz.

Op. Dr. Hüseyin KESKİN